Tarihi Noktalar

İstanbul… Yüzyıllar boyunca farklı medeniyetlere, kültürlere ve tarihi olaylara ev sahipliği yapmış, tanıklık etmiş muazzam bir şehir. Bu eşsiz kentte tarihi koklayarak koşmanın keyfi bir başka… İstanbul’u tanıyarak, hissederek, yaşayarak koşabilmeniz için İstanbul Yarı Maratonu yolculuğunuzda, parkur boyunca karşılaşacağınız tarihi noktaları sizinle paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.

Yenikapı: #EnHızlıYarı’mızın ilk durağı, Bizans İmparatorluğu döneminde önemli bir liman ve ticaret merkezi olan Yenikapı. Bu dönemde “Neorion” olarak bilinen bu bölge, şehrin deniz ticaretinin kalbi olarak işlev görmüş, hatta Marmaray ve İstanbul metrosu için yapılan kazılar sırasında ortaya çıkan Bizans gemi batıkları Yenikapı’nın en dikkat çekici tarihi keşfi.

Kumkapı: Tarihi Bizans dönemine kadar uzan ve Tarihî Yarımada’nın Marmara Denizi kıyısındaki semtlerinden biri olan Kumkapı turistler ve yerel halk tarafından sıklıkla ziyaret edilen, İstanbul’un canlı ve renkli semtlerinden biri.

Sarayburnu: Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Sarayburnu, İstanbul’un tarihi yarımadasının bir parçası olarak, zengin tarihi mirasını ve büyüleyici manzarasını koruyor. Hem yerel halk hem de turistler tarafından sıkça ziyaret edilen bu tarihi noktayı koşarken keşfetmek harika bir fırsat!

Sirkeci: Osmanlı döneminde çeşitli hanlar, ticaret merkezleri ve kültürel tesislerle dolu canlı bir ticaret ve kültür merkezi olan Sirkeci bu eşsiz koşudaki bir sonraki durağımız. Orient Express tren hattının İstanbul’daki son durağı olarak bilinen Sirkeci Tren Garı da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri!

Yeni Cami: 1665’te zamanın padişahı IV. Mehmed’in annesi Turhan Hatice Sultan’ın büyük çabaları ve bağışlarıyla tamamlanıp ibadete açılan cami İstanbul’un ihtişamına ihtişam katan yapılardan biri.

Eminönü: İstanbul’un tarihi dokusunun en önemli parçalarından biri olan Eminönü, Mısır Çarşısı, Yeni Camii, Sepetçiler Kasrı, Gülhane Parkı gibi kentin simgesi haline gelmiş yerleri ile İstanbul’un en köklü ve tarihi yerlerinden biri. Koşu sonrasında çıktığınız tarihi yolculuğu devam ettirmek isterseniz mutlaka buralara uğramanızı öneririz!

Galata Köprüsü: Haliç üzerine yapılan Karaköy ve Eminönü’nü birleştiren bu köprü dünyada üzerinden tramvay geçen ender köprülerdendir. Hem Karaköy hem Eminönü hem de Haliç manzarası eşliğinde koşmanın tadını çıkaracağınız bir parkur sizi bekliyor!

Fener: Bizans dönemindeki adı Petrion olan semt, 1601 yılından itibaren Rum Ortodoks Patrikhanesi’ni barındırması dolayısıyla da kent içinde özel bir öneme sahip. İstanbul’un tarihini iliklerinize kadar hissedeceğiniz ve her bir adımda kültürel doyuma ulaşacağınız bu semt Türkiye İş Bankası 19. İstanbul Yarı Maratonu’nun en gözde noktalarından biri.

Balat: Haliç’in kıyısında yer alan, renkli ve tarihi mahalle, özellikle çok kültürlü yapısı ve dar, yokuşlu sokaklarıyla ünlü Balat, “Palation” yani saray kelimesinden gelir. Balat, İstanbul’un zengin tarihi ve kültürel mirasını koruyan ve yaşatan bir semt olarak kalmaya devam etmekte ve dünya rekorlu parkurumuzun en renkli noktalarından biri.

Sveti Stefan Kilisesi: Balat’la Fener semtleri arasında Haliç kıyısında yer alan, Bulgar Eksarhanesi’ne bağlı kilise, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış İstanbul’un simgeleri arasında!

©2023 – İBB GENÇLİK VE SPOR MÜDÜRLÜĞÜ – HER HAKKI SAKLIDIR